Fysiotherapie Willemijn Botje: Arbeidsfysiotherapie

Specialisaties

Arbeidsfysiotherapie

Klachten en aandoeningen van het houding en bewegingsapparaat

Oorzaken

Klachten in en om het kaakgewricht kunnen ontstaan door oorzaken in het gewricht zelf maar ook in allerlei andere weefsels als bijvoorbeeld de spieren, bandjes en kapsel maar ook door de schijfje in het gewricht, de discus.

Oorzaken kunnen komen door een verkeerde manier van het gebruik van de kaken bij bv kauwen, praten, gapen en bepaalde gewoontes.

Stress kan een oorzaak zijn of een val of een stoot tegen de kaak, met name de onderkaak. Er kan ook een situatie zijn, dat men na een chirurgische of tandheelkundige ingreep nabehandeling behoeft. Tevens kan er een combinatie-klacht zijn met het oor, het evenwichtsorgaan, hoofdpijn of nek-schouderklachten.

Andere oorzaken kunnen liggen in een verkeerd/onvoldoende functioneren van zenuwbanen waardoor de ogen of de mond niet of niet voldoende kunnen sluiten.

Als behandeling zijn er pijnbestrijding, oefeningen ter verbetering van het bewegingsverloop in de kaakgewrichten, (auto-)massage ter ontspanning van spieren in het aangezicht maar ook zonodig van het nek-schoudergebied en het geven van adviezen.